“… el cervell… una màquina fal·lible –massa fal·lible– d’explicar històries i de construir la realitat […] Escoltar les paraules […] Integració de la psiquiatria i la psicologia, així com de les ciències biològiques i socials.” Aquests són fragments extrets de les primeres línies de la introducció del llibre Las palabras de la bestia hermosa: Breve manual de psiquiatría con alma (2024) del psiquiatre Guillermo Lahera, publicat per Debate.
Es tracta del tercer llibre generat en l’entorn del Postgrau de Supervisió en Contextos d’Acció Social de la Universitat del País Basc, que es troba en la seva tercera edició.
Aquest lliurament completa els dos anteriors, l’un (2022) dedicat a l’exposició teoricopràctica del model RAPS (Recerca Acció Participació Supervisió) i l’altre (2023), a recollir de manera extensa, col·laborativa i transdisciplinària interessants aportacions a la reflexió sobre la supervisió segons aquest model i a l’exercici del treball social en la complexa realitat del món actual.
Vivim en societats definides, en bona instància, pel seu caràcter divers, realitat que comporta grans oportunitats per al desenvolupament humà, el creixement personal, el progrés social i l’ampliació d’horitzons vitals i relacionals. Una situació que planteja, també, alguns desafiaments importants.
Dolors Colom Masfret ens acostuma a anar transformant el seu saber i el seu estudi en autèntiques joies científiques centrades en el treball social sanitari. Com a especialista principal en aquesta matèria –després del llibre Trabajo Social Sanitario.
L’editor i coordinador del llibre és el Dr. Jorge Garcés, que és catedràtic de Treball Social i Serveis Socials i director de l’Institut d’Investigació en Polítiques de Benestar Social (Polibienestar) de la Universitat de València, juntament amb la Dra. Rosa Díaz, el Dr. Andrés Arias, la Dra. Violeta Quiroga, el Dr. Francisco Ródenas, la Dra. Ana Alcázar i el Dr. Juan Jesús Viscarret com a coordinadors i coordinadores dels toms corresponents a cada àmbit (treball social, serveis socials i política social).
El llibre que ha publicat el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya sobre les escoles de treball social a Catalunya (novembre 2023) és, deixeu-m’ho dir, una autèntica joia.
Ángel Luis Maroto ens presenta el seu llibre Cartas a los que empiezan. El trabajo social desde la perspectiva relacional, publicat a la col·lecció Pensamiento Relacional (Ágora Relacional), que resulta ser una revelació pels que creiem en un treball social fonamentat en la relació d’ajuda i en la importància del vincle.
Des de l’inici i fins al final, proposa un viatge motivador i reflexiu sobre la nostra professió a través de l’anàlisi de la praxi actual. Maroto ens apropa a l’essència del treball social des d’una revisió conceptual.
El llibre guanyador de l’XI Premi de recerca en Treball Social Dolors Arteman (en la categoria de recerca realitzada) ofereix una visió enriquidora sobre les dinàmiques del tercer sector social. Des de la contextualització teòrica fins a les conclusions pràctiques, aborda les sinergies entre voluntariat i professionals. És una eina valuosa no només per als treballadors del tercer sector, sinó per a tots els actors implicats. Explora les funcions reconegudes del voluntariat i la seva relació amb els professionals, destacant els avantatges i reptes d’aquesta col·laboració.
El llibre que es presenta a continuació és el magnífic resultat de la col·laboració hispanolusitana de tres docents de l’Àrea de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Salamanca, la Universitat de Murcia i de l’Iscte - Institut Universitari de Lisboa.
El relat autobiogràfic de l’Oficina de Maranyosa núm. 12, d’Alba Pirla, ens ofereix una capbussada en el seu dia a dia i en el del seu equip de serveis socials des del seu alter ego més pinxo (“polculero”, segons la mateixa autora): batejada com a #mimisma, nascuda a les xarxes socials l’estiu del 2019, té la forma d’un diari molt divertit i fins i tot amb algun punt histriònic, que s’agraeix davant de tanta formalitat i correcció política, a cavall entre la vida personal i la professional.