Podem relacionar el risc social i la complexitat d’intervenció per part del treball social amb l’estada mitjana hospitalària i amb la destinació a l’alta? Aplicació de l’Escala ECISACH- BCN PSMAR i l’Escala de Gijón com a instruments de valoració en

Ingrid
Pineda Pérez
Inicials: 
I.
ORCID: 
0000-0002-6073-1441
  DOI: 10.32061/ RTS2019.215.09
Resum

En el món occidental tenen lloc nous fenòmens com l’envelliment de la població, la qual cosa implica una preocupació creixent per part dels treballadors socials, que ho consideren un problema multifactorial. L’ingrés hospitalari de pacients d’edats avançades als països occi- dentals s’ha convertit en els últims anys en un fenomen creixent.
Objectius: a) comprovar si hi ha una bretxa de gènere pel que fa al nucli de convivència, la durada de l’estada hospitalària i la destinació a l’alta dels pacients ingressats al Servei de Medicina Interna de l’Hospital del Mar de Barcelona; b) determinar si el risc social i la complexitat de la intervenció per part de treball social (TS) es relaciona amb l’estada mit- jana hospitalària i la destinació a l’alta, i c) estudiar quines variables es relacionen amb el marc sociofamiliar, la situació clínica i el TS hospitalari.
Els resultats mostren que hi ha una bretxa de gènere pel que fa al nucli de convivència i que les dones tenen una estada hospitalària més llarga que els homes. Tant el risc social com la complexitat de la intervenció social es relacionen amb la destinació a l’alta. L’estada mitjana es relaciona amb dies de demora d’inici de la demanda d’intervenció, amb la situació clínica, el TS hospitalari i la complexitat global de la intervenció del TS. Variables relacionades amb: a) situació sociofamiliar: edat, risc social i dies de demora d’inici d’intervenció; b) situació clínica: estada mitjana, risc social i destinació a l’alta, i c) TS hospitalari: estada mitjana.

PDF icon Download article (222.28 KB)
Paraules clau:
Estada mitjana, destinació a l’alta, trebal social, risc social i complexitat d’intervenció.
Per a citar: Pineda Pérez, I. (2019). Podem relacionar el risc social i la complexitat d’intervenció per part del treball social amb l’estada mitjana hospitalària i amb la destinació a l’alta? Aplicació de l’Escala ECISACH- BCN PSMAR i l’Escala de Gijón com a instruments de valoració en. Revista de Treball Social, 215, 145-160. doi:10.32061/ RTS2019.215.09.
Referències bibliogràfiques:

Colom, D. (2011). El trabajo social sanitario: Los procedimientos, los protocolos y los procesos. Barcelona: UOC.

Folguera, P., et al. (Ed.) (2013). Género y envejecimiento. XIX Jornadas Internacionales de Investigación Interdisciplinar. Madrid: Ediciones de la Universidad Autónoma de Madrid.

Giro, J. (2016). XII Congreso Español de Sociología. Federación Española de Sociología. Gijón.

Iturria, J. A., i Márquez, S. (1997). Servicios sanitarios y sociales: Necesidades, preferencias y utilización por los ancianos tras un episodio de hospitalización. Revista Española de Salud Pública, 71(3), 281-291.

Miralles, R., Sabartés, O., Ferrer, M., Esperanza, A., Llorach, I., García-Palleiro, P., Cervera, A. M. (2003). Development and validation of an instrument to predict probability of home discharge from a Geriatric Convalescence Unit in Spain. Journal of the American Geriatrics Society, 51(2), 252-257.

Morro, L. (2017). Factores sociofamiliares y estancia hospitalaria: la complejidad de la intervención social en el área de la psiquiatría de agudos. Aplicación de la Escala ECISACH-BCN PSMAR. Alternativas. Cuadernos de Trabajo Social, 24, 137-160.

Morro, L., González, S., Pineda, I., Cañete, M. J., Casals, A., Vallve, M., Campos, S., Conti, M., Moreno, A., Comas, M., i Prats, A. (2017). Trabajo social sanitario y complejidad: traducción al español y validación a nuestro medio de la escala de complejidad de la intervención social con adultos en un contexto hospitalario (ECISACH), la escala ECISACH-BCN PSMAR. Agathos. Atención Sociosanitaria y Bienestar, 17(1), 48-54.

Perelló, S. (2011). Metodología de la investigación social. Madrid: Dykinson.

Ramos, M. (2013). Políticas y programas para un nuevo envejecimiento desde la perspectiva de género. En P. Folguera, et al. (Ed.), Género y envejecimiento. XIX Jornadas Internacionales de Investigación Interdisciplinar (p. 269-288). Madrid: Ediciones de la Universidad Autónoma de Madrid.

Serafim, M. R., i Espírito, M. I., (2013). Creación de validación de una Escala de complejidad de intervención desde el trabajo social sanitario, con adultos en un contexto hospitalario (ECISASH). Agathos. Atención Sociosanitaria y Bienestar, 13(1), 42-55.