La percepció del suport social en famílies de pacients amb malaltia mental que han participat en el Pla de Serveis Individualitzat (PSI) enfront d’un grup control

  Yolanda Domingo Calduch
Resum

El treball social sanitari s’ha anat transformant i adaptant, deixant de centrar-se en la gestió de recursos per encaminar-se a intervencions més integrals i dirigides tant als pacients com a les seves famílies. Un exemple n’és el Pla de Serveis Individualitzat (PSI), com a dispositiu assistencial, comunitari i específic, amb l’objectiu de prestar atenció a persones que compleixen els diagnòstics de trastorn mental sever (TMS), amb greu repercussió social i inadequada utilització dels serveis sociosanitaris. Aquest estudi pretén confirmar que el PSI és el servei més adequat que s’està oferint a aquelles famílies de pacients que hi han participat des del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Reus i que, pateixen una sobrecàrrega més gran, pel fet que són els cuidadors principals en relació amb un grup control. La mostra va ser de 39 famílies, un dels membres de 26 de les quals va participar en el PSI i 13 famílies que tot i estar el pacient en el CSMA i de característiques semblants, no van participar-hi entre el 2005 i el 2015. Tenint en compte que en els darrers anys, la família és implicada de manera més activa per part dels diferents serveis i/o professionals en l’atenció del pacient amb TMS, es comprova mitjançant aquest estudi que les famílies que han participat del programa PSI (en gaudir d’un servei més pròxim i individualitzat) tenen una percepció més bona del suport rebut. 

PDF icon Download article (247.17 KB)
Paraules clau:
Pla de Serveis Individualitzat, suport social, sobrecàrrega cuidador
Per a citar: Yolanda Domingo Calduch (2018). La percepció del suport social en famílies de pacients amb malaltia mental que han participat en el Pla de Serveis Individualitzat (PSI) enfront d’un grup control. Revista de Treball Social, 212, .